Trinom Prod Proiect

   EnglishEnglish

   Acasa
   Contact
   Cauciuc siliconic
   Despre Cauciucul Siliconic
   Despre LSR
   Procesarea LSR
   Produse LSR
   Cupru
   Produse Cupru
   Grafit
   Produse Grafit

DESPRE CAUCIUCUL SILICONIC


Elastomerii siliconici sunt folositi īnca de la īnceputul anilor '70 īn industria medicala, aerospatiala, electronica, auto, īn constructii, aplicatii industriale, etc. Acesti elestomeri se bucura astazi de un real succes datorita caracteristicilor unice ce-i reprezinta: rezistenta sporita la compresiune, flexibilitate īntr-o plaja mare de temperaturi, o gama variata de duritati (5-80 Shore A).

STRUCTURA CHIMICA

Cauciucul siliconic este un polimer sintetic cu o structura moleculara constānd īntr-un lant urias format alternativ din atomi de siliciu si oxigen.

PROPRIETATI

Legatura puternica siliciu-oxigen a elastomerilor siliconici dau acestora performantele si caracteristicile proprii constānd īn rezistenta sporita la diversi agenti chimici si variatii de temperatura, excelente proprietati mecanice si dielectrice, biocompatibilitate, transparenta si claritate naturala.

Proprietati Mecanice. Elastomerii siliconici prezinta rezistenta sporita la tractiune, flexibilitate, elongatii de pāna la 1300%, avānd o gama de duritati cuprinsa īntre 5 si 80 Shore A.

Proprietati electrice. Elastomerii siliconici depasesc toate celelalte materiale īn privinta proprietatilor izolatoare specifice lor. Ei sunt nonconductivi si īsi pot mentine proprietatile dielectrice atāt īn cazul temperaturilor extrem de ridicate cāt si īn cazul temperaturilor extrem de scazute, spre deosebire de celelalte materiale conventionale folosite īn aplicatii similare.

Rezistenta chimica. Elastomerii siliconici rezista la atacul diferitelor substante chimice, inclusiv al cātorva acizi, substante chimice oxidante, precum si a alcoolului izopropilic. Este recomandat ca elastomerii siliconici sa nu fie folositi īn combinatie cu acizi concentrati. Anumite tipuri de elastomeri siliconici au o rezistenta destul de scazuta la atacul hidrocarburilor.

Rezistenta termica. Elastomerii siliconici pot rezista unor variatii de temperatura mult mai mari decāt toti ceilalti elastomeri, pastrāndu-si calitatile si īn cazul variatiilor de temperatura extreme: de la –50° la 250°C. Prin urmare, pot fi sterilizati prin autoclavizare, cu radiatii gamma sau prin alte metode.

Permeabilitatea. Elastomerii siliconici au o permeabilitate ridicata, putānd fi folositi īn cazul aplicatiilor medicale ce necesita obtinerea unor membrane permeabile pentru anumite gaze (ex: oxigen).

Biocompatibilitatea. Īn urma testarilor intensive s-a dovedit faptul ca elastomerii siliconici prezinta o compatibilitate ridicata cu tesuturile umane si cu fluidele corporale, generānd o reactie minimala din partea organismului īn cazul implanturilor, īn comparatie cu alti elastomeri. Inodori si fara gust, elastomerii siliconici nu corodeaza alte materiale si nu favorizeaza dezvoltarea bacteriana.

PROCESAREA

Īn mod uzual, elastomerii siliconici sunt procesati prin trei metode: injectia lichida (LIM - Liquid Injection Moulding), transfer si compresie. Proiectantii de matrite destiante procesarii elastomerilor siliconici trebuie sa ia īn calcul coeficientul de contractie al materialului, care este de 2% pāna la 4%, īn functie de tipul de material folosit. Īn timpul procesarii, presiunea de injectie, temperatura de vulcanizare si timpul de vulcanizare sunt variabilele ce trebuiesc riguros controlate pentru a obtine produse finite de calitate.

Temperatura de vulcanizare trebuie sa fie suficient de mare pentru a se obtine timpi de vulcanizare mici, dar trebuie atent urmarita pentru a se preveni arderea materialului.

Presiunea de injectie trebuie stabilita īn asa fel īncāt sa permita materialului sa umple īn mod egal toata matrita, dar īn acelasi timp sa permita aerisirea matritei si trebuie optimizata pentu a preveni golurile de aer (presiune de injectie prea mica) īn produsul finit dar si scurgerile de material (presiune de injectie prea mare).


©2004 Trinom Prod Proiect